Veckans ord

Amen, amen säger jag er: Den som tror på mig skall utföra de gärningar som jag gör, och större än dessa skall han göra, ty jag går till Fadern. Joh 14:12
scriptkoder.com

tisdag 2 oktober 2018

CRISPR/Cas9, gensaxen som påstås "förändra världen som vi känner den", del 1






  • Den enda frälsningen är i Herren, Jesus Kristus, genom tron på Honom som den enda frälsaren. Guds ordning är instiftad sedan syndafallet och bara i tron på Jesus Kristus finns en väg undan synden och vredesdomen.


    Nu till saken:

    CRISPR/Cas9 är en upptäckt som många människor menar borde få nobelpriset i kemi. Samtidigt finns en stor press på nobelkommittén att hitta kvinnliga pristagare och denna upptäckt representeras i första hand av två kvinnliga forskare, Jennifer Doudna och Emanuelle Charpentier.  

    CRISPR/Cas9 är en genteknisk metod med vilken man med precision kan klippa bort en gensekvens i en organisms DNA och, om man så önskar, lägga in ny genetisk kod och en ny gensekvens. Tidigare metoder har varit komplicerade, tidsödande och svåra men denna nya teknik är enkel och effektiv. Så enkel och effektiv att man med endast grundläggande kunskaper och tillgång till enklare och relativt billig laboratorieutrustning kan genförändra organismer hemma i arbetsrummet.

    Detta innebär helt nya möjligheter för forskare och vinstintressen att ändra organismers livskoder för att passa sina syften. Forskare, intressegrupper och människor som hyllar tekniken påstår att sjukdomar kommer att kunna elimineras, åldrande förhindras, och att svält kommer bli ett minne blott när grödor kan anpassas genetiskt för olika förhållanden.

    CRISPR/Cas9 är alltså ingen uppfinning utan en upptäckt av hur man kan manipulera genetisk kod med hjälp av en riktad kemisk (Cas9 är ett protein) process.

    CRISPR har också andra användningsområden, bl a tror man det vara möjligt att utrota skadliga djurarter genom att genmanipulera dessa så att de endast får manliga avkommor eller sterila avkommor.
    Man menar sig också kunna kombinera gensekvenser från olika arter och skapa hybrider, d v s organismer som består av flera olika arter.

    Redan har man introducerat mänskligt DNA i gris med CRISPR/Cas9:

    https://news.nationalgeographic.com/2017/01/human-pig-hybrid-embryo-chimera-organs-health-science/

    http://www.extrakt.se/notis/forskare-skapar-hybrid-av-manniska-och-gris/ 








    Inga kommentarer:

    Skicka en kommentar