Veckans ord

Amen, amen säger jag er: Den som tror på mig skall utföra de gärningar som jag gör, och större än dessa skall han göra, ty jag går till Fadern. Joh 14:12
scriptkoder.com

onsdag 3 oktober 2018

CRISPR/Cas9, gensaxen som påstås "förändra världen som vi känner den", del 2




Förra delen avslutades med att visa hur CRISPR/Cas9 använts till att introducera mänskliga gener i gris.

Detta att skapa hybrider och att blanda arter kallas i forskarvärlden för chimera eller "chimera research".


Etruskisk bronsfigur ca 400 f.Kr

Chimera (eng) kommer från den grekiska mytologins Chimaira (Χιμαιρα) som var ett "gudomligt", eldsprutande trehövdat monster som också ska ha varit hona (Chimaira, hon-get). Det gudomliga monstret, eller hybriddjuret, var ett lejon framtill, mittdelen var en get som också hade ett gethuvud och bakdelen eller svansen var en orm, ibland framställd som en drake.

Idag gick inte nobelpriset i kemi till de kvinnliga upptäckarna av CRISPR/Cas9-metoden.

Ofta avvaktar nobelkommittén resultat och tittar på vilken nytta man tycker att en upptäckt har haft för mänskligheten. Då kan det ta decennier innan en upptäckt får priset.
Ibland menar kommittén att nyttan är uppenbar tidigt och priset delas ut ganska snart efter upptäckten.

Lagstiftare och "etikens" rådgivare vet inte heller riktigt hur man ska förhålla sig till den pandoras box som människan nu har öppnat, med ett lättanvänt och billigt verktyg för att förändra i livskoden och kunna manipulera skapelsen för att passa sina syften. Därför lär nobelpriset för CRISPR dröja, åtminstone tills etik-professorerna sagt sitt och politikerna stiftat de lagar som marknadskrafterna ska kunna tjäna pengar på.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar