Veckans ord

Mina får lyssnar till min röst, och jag känner dem, och de följer mig. Jag ger dem evigt liv, och de skall aldrig någonsin gå förlorade, och ingen skall rycka dem ur min hand. Joh 10:27-28
scriptkoder.com

måndag 22 januari 2024

Vad ska jag göra för att bli frälst?




Vad ska man egentligen göra för att bli frälst?

I Guds ord finns ett mycket enkelt och kort: "Tro på Herren Jesus så blir du frälst, du och din familj." Apg. 16:31

Apostlagärningarna, kap. 16:25-34

Människan är genom syndafallet fången i synden (avskildhet från Gud) och synden leder till evig död. Genom tro på Jesus Kristus, Guds Son som offrade sig för oss på korset, får vi förlåtelse för våra synder, relationen till Gud återupprättas och vi får löfte om evigt liv tillsammans med Gud.

Ty syndens lön är döden, men Guds gåva är evigt liv i Kristus Jesus, vår Herre. Rom 6:23

"Hos ingen annan finns frälsningen. Inte heller finns det under himlen något annat namn, som givits åt människor, genom vilket vi blir frälsta." Apg. 4:12 

I Apg. 16:25-34 är sammanhanget att Paulus och Silas har piskats och fängslats efter att ha verkat för evangeliet i staden Filippi. I fängelset börjar de att be och sjunga lovsånger till Gud. En jordbävning skakar fängelset, då öppnades alla dörrar, och allas bojor lossnade och föll av. Fångvaktaren tror att fångarna flytt och försöker ta sitt liv men stoppas av Paulus. Fångvaktaren frågar då vad han ska göra för att bli frälst och Paulus och Silas svarar: "Tro på Herren Jesus så blir du frälst, du och din familj." 

För frälsning är omvändelse (äv. sinnesändring) nödvändig (Mark. 1:15). Omvändelse är att få förmågan att vända sig bort från sina föreställningar, ändra sinne och vända sig till gåvan från Gud, vilken är tro på Jesus Kristus och att ta emot denna gåva. Gåvan är av Guds nåd som vi inte kan förtjäna utan bara ta emot i tro.

 Ty av nåden är ni frälsta genom tron, inte av er själva, Guds gåva är det, inte på grund av gärningar, för att ingen skall berömma sig. Ef. 2:8-9

Ingen kan göra något för sin frälsning, som fångvaktaren trodde, utan behöver bara "tro på Herren Jesus". De flesta människor och alla religioner tror att människans gärningar åstadkommer frälsning, religiösa förmåner eller vad det nu kan vara. Men den kristna tron tror enbart på att Gud åstadkommer frälsning, genom Jesus Kristus som har uppfyllt allt i vårt ställe. För att undanröja gärningarna som fångvaktaren trodde sig behöva göra svarar Paulus och Silas som de gör; att fångvaktaren bara behöver "tro på Herren Jesus".

När man som fångvaktaren uppriktigt ställer frågan; "vad skall jag göra för att bli frälst?" (Apg. 16:30), visar själva frågan också på att man omvänt sig, att man har fått ett ändrat sinne. Paulus och Silas behöver inte säga att fångvaktaren ska omvända sig utan bara "Tro på Herren Jesus så blir du frälst, du och din familj." 

Därefter blir fångvaktaren och hans familj undervisade i Guds ord och döpta (jfr Mark. 16:16)

Vad är då tro?

Tro är att hålla det för sant som man hör eller läser. Tron utropar att Gud är sann och trovärdig, att hans ord är sanning och att han håller sina löften. Tron litar och förtröstar därför på Gud i allt (läs Matt. 5-7).

Apg. 16: 25-34

Vid midnatt var Paulus och Silas i bön och sjöng lovsånger till Gud, och de andra fångarna lyssnade på dem. Plötsligt kom ett kraftigt jordskalv, så att fängelset skakades i sina grundvalar. I samma ögonblick öppnades alla dörrar, och allas bojor lossnade och föll av. Fångvaktaren vaknade, och när han fick se att fängelsets dörrar stod öppna, drog han sitt svärd och skulle just ta sitt liv, eftersom han trodde att fångarna hade flytt. Men Paulus ropade högt: "Gör dig inte något illa! Vi är alla här." Då bad fångvaktaren om ljus och rusade in och föll skräckslagen ner inför Paulus och Silas. Sedan förde han ut dem och frågade: "Ni herrar, vad skall jag göra för att bli frälst?" De svarade: "Tro på Herren Jesus så blir du frälst, du och din familj." Och de predikade Herrens ord för honom och för alla i hans familj. Redan vid denna tid på natten tog fångvaktaren dem med sig och tvättade deras sår. Och han och de som hörde till hans familj döptes genast. Sedan förde han dem upp till sin bostad och dukade ett bord, jublande glad över att han med hela sin familj hade kommit till tro på Gud.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar