Veckans ord

Amen, amen säger jag er: Den som tror på mig skall utföra de gärningar som jag gör, och större än dessa skall han göra, ty jag går till Fadern. Joh 14:12
scriptkoder.com

tisdag 9 januari 2024

Pågående konferensen Folk och Försvar - om krigslarm och rykten om krig (Matt 24)

Nu blåses i beredskapsbasunen bland landets allra högsta makthavare. Starka tal om krigsberedskap och vikten av snarheten i detta har framförts. Det gick så långt att pojken bosatt utomlands ringde och frågade oroad om kriget kommit till Sverige, baserat på vad han läst och hört i media. Troligen är det totalförsvarets nedsatta förmåga som måste höjas i samband med NATO-inträdet och det kan vara den verkliga orsaken till det dramatiska budet om brådska. Sverige är som bekant inget raskt land när det gäller att omvandla ord till handling. Ryssland har ingen förmåga i närtid att ägna sig åt någon annan direkt krigföring än den man för i Ukraina, dock har man satt sin ekonomi på krigsfot och skalat upp sin militära produktion väsentligt.
Tanken är att snart återkomma om "Folk och Försvar 2024" med en redovisning och en kommentar om det som framkommit under de tre dagarna.

Samtidigt vet vi kristna att avfall från Gud medför dom över länder och folk. Så var det under det gamla förbundet och så förhåller det sig också i det nya. För att människan inte ska glömma detta är Skriften fylld av upprepningar och nyanserade framställningar om orsak och verkan i detta faktum. Trots detta har människans förmåga att avfalla från Gud inte avtagit och Sverige är ett dystert exempel på ett folk och ett land som tycks ha glömt Jesus Kristus på vilken de goda och fredliga dagarna vilat.

När det judiska ledarskapet förnekade den utlovade Messias, den underbare Jesus Kristus som de korsfäste, gick det snabbt utför. Ca 40 år efter sin svåra synd intogs Jerusalem under ett sällan skådat blodbad och lidande, varpå också templet förstördes totalt. De snart följande konflikterna mellan judiska upprorsmän och romarna slutade med att judarna förvisades från sitt hemland och Judéen fick det för judarna smädliga namnet "Syria Palaestina" av romarna. 

På samma sätt är den okristnade delen av världen i sitt slaveri och lidande exempel på hur avsaknaden av Gud resulterar i stort lidande i dessa delar av världen. Dessa samhällen och länder lever i förtryck, korruption, varierande grader av fattigdom och blir ofta drabbade av krig och naturkatastrofer. 

Var i doms-skedet vi är i Sverige kan vi inte säga. Det svenska samhällsförfallet är tecken på dom men inte nödvändigtvis på att det inte finns tid för omvändelse. Möjligen kan man se små tecken på förändring och detta lilla hopp av ljus må vi greppa med alla bönens händer (Dan 9).
Därför behöver vi be om omvändelse (inte obibliska begrepp som väckelse) för det svenska folket; be om tro på Herren Jesus och gudsfruktan bland folk och världslig makt, om evangeliets och Gudsordets framgång i landet (Apg. 6:7). Bara genom att Sverige hittar tillbaka till Kristus kan samhällsutvecklingen vändas och landet få ett fungerande försvar. Annars kommer allt falla. 
Här är den kristnes stridsberedskap i vilken vi redan står rustade och redan strider för att hålla fältet. Men vi behöver öka förmågan genom bön också för alla de heliga och för dem som predikar sanningens evangelium. Allt genom Guds nåd och till hans ära i Jesus Kristus, vår Herre. Amen.

Till sist, bli starka i Herren och i hans väldiga kraft. Tag på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp. Ty vi strider inte mot kött och blod utan mot furstar och väldigheter och världshärskare här i mörkret, mot ondskans andemakter i himlarna. Tag därför på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot på den onda dagen och behålla fältet, sedan ni fullgjort allt. Stå alltså fasta, spänn på er sanningen som bälte kring era höfter och kläd er i rättfärdighetens pansar och sätt som skor på era fötter den beredskap som fridens evangelium ger. Tag dessutom trons sköld. Med den kan ni släcka den ondes alla brinnande pilar. Tag emot frälsningens hjälm och Andens svärd som är Guds ord. Gör detta under ständig åkallan och bön och bed alltid i Anden. Vaka därför och håll ut i bön för alla de heliga. Bed också för mig, att ordet ges åt mig när jag öppnar min mun, så att jag frimodigt gör evangeliets hemlighet känd. För dess skull är jag ett sändebud i bojor. Bed att jag predikar det så öppet och fritt som jag bör. Ef 6:10-20












Inga kommentarer:

Skicka en kommentar