Veckans ord

Mina får lyssnar till min röst, och jag känner dem, och de följer mig. Jag ger dem evigt liv, och de skall aldrig någonsin gå förlorade, och ingen skall rycka dem ur min hand. Joh 10:27-28
scriptkoder.com

tisdag 18 december 2018

Tema Miljö & Klimat: Sammanfattning





Vi har kunnat slå fast att den största orsaken till miljöförstöring och klimatförändring är den stora överkonsumtion som en stor del av mänskligheten ägnar sig åt.
Industri och transporter är de största miljö- och klimatbovarna och båda bottnar till största del i konsumtionen. Konsumtionen orsakar produktionen och transporterna.

Vi kan också se att överkonsumtionen av saker vi inte behöver för vår överlevnad är direkt kopplad till girighet, penningkärlek och materialism.

Vi har kunnat se att Bibeln har mycket att säga om detta och har bara snuddat vid de många bibeltexter som uppmanar oss till förnöjsamhet. I Upp 11:18 ska Gud "fördärva dem som fördärvar jorden".
Jesus förkunnar ofta och med eftertryck att livet för den kristne inte har några likheter med det typiska konsumtionslivet av idag. Han förkunnar förnöjsamhet och att lita på Gud som ser vad vi behöver. Att först söka Guds rike. Finner vi Guds rike behöver vi inte världens döda ting och Gud förser oss med våra behov.
Paulus tar ofta upp rikedomen och girigheten. "Pengar är roten till mycket ont", skriver han.
I 2 Tim 3:1-5 skriver han om den sista tidens människor, där flera beteenden har en direkt koppling till penningkärlek och den materialistiska och egenkära människa som idag blir allt värre.

Politiken och den gudsfrånvända mänskligheten har inga planer på att sluta med sitt beteende. De "lösningar" som presenteras går av förklarliga skäl inte in på konsumtionen. Mindre konsumtion drabbar ekonomierna och världsekonomin, något de rikaste inte vill se och ve den som ställer sig och predikar minskad konsumtion.

Överkonsumtionen är den huvudsakliga orsaken bottnande i köttet och girigheten, samtidigt är man noga med att inte göra den kopplingen, massmedierna är medvetna men tysta. Människor är kanske också medvetna men eftersom de inte vill sluta med sin konsumtion stoppar de huvudet i sanden och funderar istället på att skaffa nya saker som är mindre skadliga för miljön och klimatet.
Ny teknik ska lösa problemen heter det, omställning pratar man om men man är för sent ute.
Trots en massa vackra ord ökar utsläppen nu istället.

Så här i juletider slås man också av att denna skadliga konsumtion ökar under Jul när det är tänkt att vi ska fira ankomsten av Jesus och hans födelse.
Det blir underligt när man vet att denne Jesus predikade allt annat än överkonsumtion, allt annat än världens fokus på materiella ting och pengar.

Vi har förstått att när människan bryter mot Guds vilja på detta sätt så skapas en kedjereaktion i naturen. Naturen som fått sina lagar instiftade av Gud. Genom girigheten har man utlöst straffet som Gud instiftat, både i sin lag och i naturen.

Mycket tyder på att man underskattat scenariot som kan komma att bli mycket värre inom kort.
Vi behöver då ta höjd för en skrämmande värld som kommer bli alltmer lik de skrämmande bilderna i Bibelns profetior.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar