Veckans ord

Mina får lyssnar till min röst, och jag känner dem, och de följer mig. Jag ger dem evigt liv, och de skall aldrig någonsin gå förlorade, och ingen skall rycka dem ur min hand. Joh 10:27-28
scriptkoder.com

torsdag 13 december 2018

Tema Miljö & Klimat: Den huvudsakliga klimatförändringsorsaken ingen vågar prata om


Man säger att industriella utsläpp och transporter är de största utsläpparna av koldioxid, runt en tredjedel vardera.

Men varför då dessa industriella utsläpp och transporter?
Och nu kommer den politiskt skållheta potatisen; KONSUMTION, den verkliga klimatboven.

Ja, det är vår konsumtion som är anledningen till att vi har så mycket industrier och transporter och därmed stora och extrema utsläpp som dessutom ökar, trots klimatmöten och skenbart allvar hos politikerna.

Industrierna ska tillverka produkterna som människorna köper (utsläpp). Transporter ska ske av råvaror, arbetskraft och produkter fram och tillbaka (utsläpp). Dessa är också sammankopplade i kedjan som börjar med den ekonomiska termen "efterfrågan", vilket betyder att produkterna efterfrågas av konsumenter.

Konsumtionens utsläpp (då pratar vi gifter och koldioxid) har många led:

För industrins del ser utsläppskedjan ut som följer: Först är det råvaror som ska tas fram (utsläpp) för att kunna tillverka produkterna, sedan transporteras råvarorna till industrierna (utsläpp).
Sedan ska arbetare och tjänstemän transporteras till industrierna för att utföra arbetet i produktionen (utsläpp). Nästa steg är produktion (utsläpp).

För transportsektorns del är det dels transporter av arbetskraft, se ovan, dels transporter av produkter som orsakar de största utsläppen inom transport.
Nu ska produkterna säljas av industrin och de hämtas med transportfordon av något slag (utsläpp) för transport, oftast till köparen som är grossist, ju längre transporter (Kina - Sverige?) desto större utsläpp.
Grossist ska sedan sälja varan vidare till slutförsäljningsledet, butiker och liknande och då hämtas produkterna återigen av transportfordon (utsläpp).
Samtidigt ska arbetskraft transporteras till grossisters och butikers verksamheter (utsläpp).
Sen ska konsument ta sig till butiken och hem eller beställa produkten på nätet, varpå den återigen ska transporteras till utlämningsställe eller hem (utsläpp).
Så vill du minska förgiftningen av vår miljö och din klimatpåverkan, sluta konsumera saker du inte behöver.

Varför hörs då inte detta i debatten? Därför att ekonomierna skulle kollapsa om folk fick reda på att det är deras överkonsumtion som förgiftar planeten och som kommer göra planeten till en fruktansvärd plats inom en inte avlägsen framtid.

Bloggen kör ett tema under en period framöver för att titta på var vi som kristna står i miljödebatten, och framförallt, var står Gud och vad säger Hans ord? Står det nåt om detta? Ja, säger jag.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar