Det är intressant att följa miljödebatten och konstatera hur noga man undviker att diskutera de grundläggande systemproblemen eller att finna alternativ till något som bevisligen inte fungerar.
Mer av detsamma är heller ingen lösning, att hälla bensin på elden släcker den inte.
Det globala ekonomiska systemet och den s k Marknaden är en för världen helig ko som alltför få opponerar sig mot eller kritiserar.
Det nuvarande ekonomiska systemet har mycket snabbt utvecklats i västvärlden och fått en global spridning och stort inflytande över nationer och människor.
Systemets grundidé går ut på att ekonomisk tillväxt är ständigt nödvändig och att denna tillväxt är utvecklande. Den sägs utveckla mer och bättre produkter och teknik som sägs göra människors liv bättre. Människorna i sin tur ska konsumera dessa produkter för att generera tillväxt och jobb. Till detta läggs att Marknaden ska vara fri och så oreglerad som möjligt. Systemet kallas nyliberalism och det är en ekonomisk teori som slog igenom i Västvärlden under slutet av 80-talet. Detta idésystem har effektivt mässats i årtionden och slagit igenom mentalt hos många människor, genom politikers ständiga uttalanden om tillväxtens nödvändighet och genom en närmast hjärntvättande produktreklam tillsammans med propaganda från media och den politiska makten.
En globaliserad handel sägs vara bra eftersom den är fredsskapande genom att den skapar ekonomiska band och beroenden mellan länder. Men nu ser vi att detta är ett falskt påstående då många experter anser att mänskligheten står inför vad man kallar ett tredje världskrig, givet de många allvarliga krig som pågår och riskerar spridning. Istället för vänskaplig handel är länder och regioner bittra konkurrenter. Den globala ekonomin har blivit något som världens mäktigaste länder vill kontrollera. Kontrollerar man den globala ekonomin så kontrollerar man länder och hela den mänsklighet som reducerats till konsumenter.
Vi ser också hur världens länder slår sig samman i olika block, delvis regionala block och även ideologiska. EU kan ses som ett exempel på ett både regionalt och ideologiskt block. BRICS är en organisation av s k tillväxtländer med mer spridning globalt och ideologiskt med det gemensamma målet att nå mer globalt inflytande (makt). Från människans forntid står det klart att människan organiserat sig i allt större enheter, från familjegrupper till stamsamhällen och senare till hövdingadömen och vidare till stater (från Elman R. Service's klassificering; bands, tribes, chiefdoms, and states) och nu regionala och ideologiska block av länder. Gemensamt är att samhällen har blivit allt större och mer komplexa. För oss kristna är det inte svårt att se Jesu visdom kring ekonomi kopplad till ett större eskatologiskt perspektiv.
Utöver att denna globala konsumtionsekonomi skapar ökade klyftor och splittrar samhällen och snarare är konfliktskapande än fredsskapande så saknar den en kristen etik. Och just därför spårar den också ur.
Ojämlikheten, såväl global som inhemsk, ökar. De allra rikaste blir allt rikare och klyftorna och otryggheten i samhället ökar med alla de konsekvenser det får och som vi ser utspela sig idag, både här i Sverige och på många håll i världen.
Det ekonomiska systemet och överkonsumtionen förstör våra jordar, hav och vatten, utrotar djurarter och påverkar klimatet. Värst drabbas de fattigaste som direkt lever av jorden, havet och vattnen.
Jesus ger oss ett bättre alternativ; den kristna ekonomin, som handlar om enkelhet, förnöjsamhet och delande. Hur de kristna delar allt materiellt och uppmanas att dela med sig materiellt tas upp på flera ställen i Nya Testamentet.
Förnöjsamheten går hand i hand med villigheten att dela. Om jag är medveten om och trygg i att jag har det materiella jag behöver så kan jag lättare dela med mig och ta emot den behövande.
Människor samlar skatter på jorden för att dom inte litar på morgondagen.
Den kristne har inte den rädslan och otryggheten utan förtröstar på Gud som tillgodoser alla behov enligt sitt löfte.
I Jesus frigörs vi från samlandets ekonomi och förs in i förnöjsamhetens och delandets ekonomi.
"För där er skatt är, där kommer också ert hjärta att vara." Luk 12:34
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar